13. Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı Akhisar?da Yapıldı

25 Temmuz 2013

Zeytindostu Derneği tarafından organize edilen ve Borsamız , Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği 13. Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.

Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Abidin Tatlı’nın koordinesi ile toplantı sabah 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut olan sorunlara ortak akıl ile çözüm yolları bulmak ve sektörde bir güç birliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi,Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı ve Derneğin önceki Başkanı Metin Ölken, çeşitli oda, borsa, dernekler, zeytin ve zeytinyağı sektöründen katılımcılar ile toplamda 150 kişilik bir katılım sağlandı.

Toplantıda Zeytin Zeytinyağı Sektöründe Pestisit Kalıntıları sorunuDr. Gözde Bakırcı, Zeytinyağında kalite, tadım paneli ve pazarlama konusu Yard. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Domat ve Uslu zeytinlerinin üretim ve Pazar durumu konusu Ziraat Yüksek Mühendisi Şahnur Irmak tarafından sunum ve modere edilerek tartışıldı. Devamında soru cevap ve serbest kürsü konuşmaları yapıldı.

Toplantı ile ilgili bilgi veren Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat, “13 üncüsünü Benimde memleketim olan Akhisarda düzenlediğimiz toplantımızda öncelikle Akhisar özelinde önem arz eden ama geneli de alakadar eden Zeytincilik sorunlarından bazılarını ele almaya ve en azından gündeme getirmeye çalıştık. Pestisit kalıntısı konusu şu an yurtdışı pazarlarda ve insanımızın sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken bir konudur. Ürettiğimiz Zeytinyağlarının kalitesinin dahada yükselmesi ve üreticinin daha değerli satabilmesi için Tadım kriterlerine uygunluğa dikkat çekmek istedik. Birde yöremize ait Uslu ve Domat zeytinlerini nasıl daha değerli hale getirebiliriz bunların konuşulmasını hedefledik.” Dedi.

Protokol konuşmalarında ilk olarak söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Zeytinyağına desteğin 70 kuruşa çıktığını hedeflerinin ise 1 TL olacağına dikkat çekerek, ayrıca sofralık zeytine de kilo başına 15 ile 20 kuruş arasına destek istediğini dile getirdi. Fakat sadece kendilerinin milletvekili olarak bunu istemesinin yeterli olamayacağını sektördeki etkin kurumların temsilcilerinin tarım komisyonunda veya bütçe komisyonlarında bu desteklemeyi dile getirip ısrarla istemesi gerektiğinin altını çizdi. Ambalajlı ihracatta ton başına 1250 tl ihracat desteği verildiğini söyleyen Berber; artan zeytin ve zeytinyağı üretimimiz nedeniyle tüketimi hızla arttırmak gerektiğine ve bunun için Anadolu’nun zeytinyağını hiç tanımayan illerinde tanıtım faaliyetlerinin yapılması gerektiğine, ayrıca reklam olarak kamu spotlarının verilmesi gerektiğine değindi. İhracatçılara DİR konusunda destek veren Berber, un sektörünün DİR uygulaması ile ihracatta geliştiğini örnek göstererek zeytin ve zeytinyağı sektöründe de üreticimizi koruyan bir model ile Dahilde İşleme Rejimi’ne izin verilmeli dedi.

Daha sonra söz alan Manisa Valisi Abdurrahman Savaş,söyleyecek olduğu sözlerini bu toplantının isminin özetlediğini ifade etti. Sektördeki değişik fikirlere sahip grupların ve farklı çıkar guruplarının bakış açılarının, sektörün faydasına olan ve herkesin işine yarayan ortak çıkar sağlayan bir üst paydada buluşması gerektiğini söyledi. Tek bir kurum ile bunun yapılamayacağını birçok kurum ve kuruluşun bir araya geldiği platformun kurulması gerektiğini söyleyerek,Zeytindostu Derneği’nin bu konuda katkı sağlamasını istedi.

Programın son bölümünde soru-cevap kısmının ardından 6. Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri’nin Ödül töreni yapıldı. Derecelendirmeye katılan zeytinyağlarının Kimyasal Analizi Kalite Sistem Laboratuvarları’nın sponsorluğunda, duyusal Analizi ise Zeytindostu Derneği Tadım Paneli tarafından Zeytincilik Araştırma İstasyonu tadım laboratuarında yapıldı. İller bazında ödüle layık görülen zeytinyağı markaları şöyle sıralandı. Çanakkale’den ‘’Toy Konağı’’Altın Madalya, Balıkesir’den ‘’Ovilo’’ Altın Madalya, Aydın’dan ‘’Savrandere’’ Altın Madalya, Çanakkale’den ‘’Iva Of Zeol’’ Gümüş Madalya, Muğla’dan ‘’Olive Farm’’ ve ‘’Zeytinin Efendisi Zeytinyağı’’ Gümüş Madalya, Balıkesir’den ‘’Öz- Em’’ ve ‘’Semercioğlu’’ Gümüş Madalya, Mersin’den ‘’İzorya’’ Gümüş Madalya, Kahramanmaraş’tan ‘’Remzibey’’ Gümüş Madalya, İzmir’den ‘’Volio’’ Bronz Madalya almıştır. Ödül sahipleri ödüllerini Protokol üyelerinin elinden aldı. Sonrasında Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhattoplantıya katılan ve destek veren kurumlara teşekkür plaketlerini takdim etti.

Toplantı bitiminde Akhisar Belediyesi teras katında Akhisar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından organize edilen zeytinyağlı yemekler katılımcılara sunuldu.