BORSADAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİNE TAM DESTEK

27 Ağustos 2013

Haber metni

Zeytin Üreticileri ile Akhisar Ticaret Borsası yönetimini bir araya getiren toplantıya Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp, Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Avcı, ilçe müdürlüğü ziraat mühendisleri, zeytin üreticileri ve köy muhtarları katıldılar.

İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek açılış konuşmasında Akhisar Zeytin Üreticileri Birliğinin kuruluş sürecinden kısaca bahsederek üretici birliği ürün kalitesinin arttırılması, planlı üretim yapılması, standart ürün elde edilmesi ve izlenebilirlik ve pazarda sürdürülebilirlik sağlanması için üretici birliğinin önemine dikkat çekti. Toplantının düzenlenme amacının üretici birliğinin 11 Eylül tarihinde yapılacak olan kuruluş genel kurulu öncesinde üretici ile sanayiciyi buluşturmak olduğunu söyledi. Daha sonra Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce uygulamaya konulan ve Zafer Kalkınma Ajansınca finanse edilen “Akhisar’ın Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi “ projesinin tanıtımı yapıldı. Toplantının genel görüşme bölümünde söz alan Akhisar Ticaret Borsası başkanı Alper Ahlat görüşlerini paylaştı.

TİCARET BORSASINDAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİNE TAM DESTEK

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat Akhisar’da zeytin üretici birliği kurulması ile doğru bir iş yapıldığını ve Ticaret Borsası olarak zeytin üreticileri birliğine tam destek vereceklerini söyledi. Alper Alhat, zeytinde ürün kalitesini arttırılmasına yönelik olarak hasat ve depolamanın önemli olduğunu belirterek zeytin üretici birliği ile dayanışma içerisinde olacaklarını her türlü desteği verecekleri mesajını iletti. Akhisar İlçe Müdürlüğünce uygulanan iyi tarım uygulamaları projesinin de bölge için faydalı bir proje olduğuna inandığını söyleyen Alper Alhat ürün kalitesinin arttırılmasına yönelik her çalışmaya Ticaret Borsası olarak destek vereceklerinin altını çizdi.

Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Geçici yönetim kurulu başkanı Sadullah Avcı üretici birliğinin kuruluş sürecinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra birliğin hedeflerinden bahsetti.

İlçemize yeni atanan Akhisar Kaymakamı Kaan Peker yaptığı konuşmada toplantıdan duyduğu memnuniyeti belirterek şunları söyledi. Akhisar’da göreve başlayalı bugün üçüncü gün oldu. Ziyaretime gelenlerin ortak konusu zeytindi. Akhisar’ın zeytinin merkezi konumunda bir ilçe olduğunu biliyorum. İzmir’de görev yaptığım süre içerisinde Akhisar hep örnek olarak gösterilen ilçeler arasında yer almıştır. Böyle önemli bir ilçede üretici birliğinin kurulmuş olması üreticinin temsil gücünü sağlamış olması önemlidir. Akhisar’da görevde olduğum üç günlük süre içerisinde böyle bir toplantıya katılmaktan dolayı da çok memnum oldum. Üretici birliğine çalışmalarında başarılar dilerim”

Toplantıda Akhisar İlçe Müdürlüğünce katılımcılara zeytin sineği ile mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı.

AKHİSAR İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

2013 YILI ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELE RAPORU

Zeytin Sineği larva döneminde, meyve etinde zararlı olarak bulunur.

Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir.Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına kısmen de yağ asitliğin yükselmesine neden olur.

Özellikle sofralık zeytinlilerde zararı daha büyük önem taşımaktadır.

2013 Yılında Zeytin Sineği, ülkemizdeki tüm zeytinlik alanlarında epidemi yapmıştır.

İlçemizde 14 değişik bölgede, Zeytin Sineği tuzakları asılmış olup tuzakların sayımı ve bakımları haftada 3-4 kez yapılmaktadır.Buna bağlı olarak 27-29 Temmuz, 9-12 Ağustos ve 22-24 Ağustos tarihleri arasında ilçe müdürlüğümüz tarafından ilaçlama uyarısı yapılmıştır.

İlaçlama uyarılarına uyan bölgelerde şimdilik sıkıntı görülmemektedir.İlaçlamaların yapılmadığı bölgelerde ise sıkıntıların yaşanacağı tahmin edilmektedir.

Zeytin Sineği, zeytinlerin sofralık değerini kaybettirmekte ve zeytinlerin yağlık olarak değerlendirilip, zeytin yağı asidinin de yükselmesine sebep olmaktadır.

Zeytin Sineği, Ege Bölgesinde yıla bağlı olarak 4-5 nesil vermektedir.Geçtiğimiz yıllarda mücadeleye Eylül-Ekim aylarında başlanmasına rağmen, içinde bulunduğumuz yıl, Temmuz ayı içerisinde mücadeleye başlanmıştır.

Bizlere düşen görev tüm zeytinlik alanlarda kaplama mücadeleye önem vermesi ve mücadele yapılmayan alanlarda, Zeytin Sineği üremesinin artarak devam edeceğinin unutulmamasıdır.

Aynı zamanda bu yıl ki Zeytin Sineği fazlalığı iklim şartlarının uygun gitmesi ve mücadelenin etkili yapılmaması durumunda önümüzdeki üretim yılında daha büyük sorunlara yol açabilir.

2013 yılı zeytin rekoltesinin düşük olması ve zeytin sineği yoğunluğunun da yüksek olması nedeniyle etkili ilaçlama yapılmaması halinde zararı daha fazla hissedilecektir.