Genç Girişimciler Kurulu Gücüne Güç Kattı

15 Haziran 2012

TOBB Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu gücüne güç kattı. 2009 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde kurulan ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sekretaryalığının yürütüldüğü TOBB Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu’nun 30 olan üye sayısı son yapılanmalar ile 318 kişiye çıkartıldı.

Son yapılan düzenlemeler ile yapılanma çalışmasını tamamlayan TOBB Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu yeni yapılanması ile ilk toplantısını Manisa Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Manisa Merkez ve de ilçelerde görev alacak alan genç girişimcilerin birbirlerini tanışması amacıyla düzenlenen toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa TSO Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Akhisar TSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Hoşaf, Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Salihli Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Yetiş Aksoy, Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ömre Yılmaz, ilçe oda ve borsa başkanlarının genel sekreterleri katıldı.


Toplantıda açılış konuşmasını yapan Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ömre Yılmaz, “Genç Girişimciler Kurulu Manisa'da 2009 yılında faaliyete geçmiştir. 30 kişilik bir üye ile başladık. 2012’ye geldiğimizde bu sayımızda artış oldu. Bu da Türkiye genelinde 10 bin 500, il genelinde 300 civarında. Bu sayı artışının hepimiz için önemli artıları var. Burada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanlarının güvenleri ön plana çıkmıştır. Buradan hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Bu toplantıyı bugün yapmamızın nedeni, işlerimizin yoğunluğundan dolayı yan yana gelemememiz. Bizler de bu şekilde bir tanışma toplantısı düzenledik. Bir kitapçık hazırladık. Bu kitapçıkta kimin nerde ne iş yaptığı, telefon numaraları var. Bütün iş arkadaşlarımızın birbirlerine daha kolay ulaşabilmesi için çıkardık bu kitapçığı. Her ilde yapılanmamız olacak. Baktığımız zaman genç girişimciler olarak şu an yakın arkadaş olduk. Bizim de amacımız bu zaten. Üniversiteden de üyelerimize katılanlar var. Herkese burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’nin 2023 hedefinin yakalanmasındaki en önemli faktörlerden bir tanesinin genç girişimcilerin sayısının arttırılması olduğunu söyleyen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, “Kendi işini kurma konusunda Türkiye dünyada birinci konumdadır. Gençlik gelecektir. Geleceğin de genç girişimcilerinin elinde şekilleneceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye’de özel sektörü büyütmek, geliştirmek ve böylece hem istihdamı arttırmak, hem de yapısal ekonomik kalkınmaya destek olmak için birçok farklı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, ülkemizde özel sektörü büyütmek, geliştirmek, çeşitlendirmek ve böylece hem istihdamı artırmak hem de yapısal ekonomik kalkınmaya destek olmak için bir çok farklı çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar neticesinde ülkemizin istihdamını incelerken gördük ki gençlerimiz arasında işsizlik çok ciddi boyutlarda. Her 4 genç kardeşimden birisi işsiz. Öte yandan genç bir nüfusa ve Avrupa ortalamalarının üstünde bir nüfus artışına sahibiz. Ve bu büyüme oranlarıyla bu kadar kardeşimize iş sağlamanın imkanı maalesef yoktu. O zaman yapılacak şey belliydi, ülkemizin yarınları olan genç beyinlerimizin, genç kardeşlerimizin iş dünyasına katılımını artırmalıydık, başarılı olanları rol model haline getirerek köşesinde oturanları cesaretlendirmeliydik. İşte bu noktadan hareketle 2009 yılında genel başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun geniş vizyonlu hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin her bölgesini genç ve kadın girişimcilikle tanıştırmak için çalışmalar başlattık. İlk etapta 81 ilde 1.575 genç girişimci oluşturuldu.

3 yıl boyunca yapılan sayısız etkinlikle bir sinerji oluştu, gençlerimiz bu işe sahip çıktı ve gerçekten önemli bir katılım gösterdiler. Ve şimdi bu kontenjanı 10.500 kişiye çıkardık. Bakın bu rakam şu demek Türkiye’deki oda ve borsalarımızdaki meclis üyesi kadar genç girişimci. Burada açık söylemeliyim ki çok önemli bir başarı da siz yönetim kurulu başkanlarımıza ait 2009 yılından bu yana bu işe sahip çıktınız ve desteklediniz, ayrıca bu gün salonda hissettiğimiz bu enerjide sizlerin kurul üyelerinin belirlenmesindeki seçiciliğinizin sonucu, bu vesile ile tebrik ve teşekkürlerimi lütfen kabul edin. Sevgili genç arkadaşlarım, bu gün bir çoğunuzla ilk kez bir aradayız, birazdan kokteyl boyunca ve de bundan sonraki dönemlerde sohbet etme ve tanışma şansımız olacak ancak ben size kısaca kurulumuzdan, girişimcilik konusunda sizden beklenilenlerden bahsetmek ve size girişimcilikle ilgili olarak bir kaç öneri sunmak istiyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde örgütlenmiş olan Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu, illerimizdeki tüm oda ve borsalarımızdan meclis üyeleri kadar genç girişimcinin katılımıyla oluşturulmuş bir istişare kuruludur. Kurulumuz faaliyetlerini Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinatörlüğünde yürütmektedir. Sizlerin de bu süreçteki en önemli göreviniz ilimizdeki genç girişimciliğin nitelik ve nicelik olarak geliştirmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi için politika önerileri tespit etmektir, ilimizde bu kültürü diğer gençlere de yaymaktır.

İyi bir iş fikri olan ama köşesinde bekleyen belki sizler kadar iyi imkânlara sahip olamayan belki de sizler kadar cesur olamayan diğer girişimcilere rol model olmanızdır. Bu doğrultularda temsilcisi olduğunuz oda ve borsalarınızın yönetim kurullarıyla uyum içinde çalışmanızdır. Genç arkadaşlarımız, peki nasıl rol model olursunuz? Rakiplerinize göre nasıl fark yaratabilirsiniz? Öncelikle içinde bulunduğunuz ya da yatırım yapmayı düşündüğünüz sektörü her yönüyle inceleyin. Bu güne kadar ki alışıla gelmiş iş yapma yöntemlerinden hangilerinden vazgeçebilirsiniz onları arayın. İnterneti mutlaka işiniz için kullanın, sektörün yapısına yeni icatlar getirin. Öyle size her olmaz diyeni de dinlemeyin.

Sektörün yapısını tespit ettikten sonra kendinize mutlaka bir stratejik plan geliştirin ve bu plan doğrultusunda çalışmalarınızı yapın, yani hedefleri tanımlayıp bir kaç yıl sonra ulaşmak istediğiniz yeri şimdiden tespit edin ve çalışmalarını bu doğrultuda yürütün ama çeşitli dönemlerde yaptıklarınızı gözden geçirin. Bunları yaparsanız, yapmayı başarırsanız büyük ölçüde işinizi sağlıklı bir şekilde yönetir ve zaman içinde gündelik telaşlarda kaybolmazsınız. Ancak eğer farklı olmak istiyorsanız girişimciliğin 5 temel kuralını kendinize düstur edinmelisiniz. Vizyonunuzu hep geniş tutun ki potansiyel girişim alanlarındaki fırsatları başkalarına oranla daha iyi öngörebilesiniz. Sorunlara değil, fırsatlara odaklanmalı ve başarısızlıklardan ders almalısınız ki stres ve başarısızlıklar karşısında yıkılmayın. Girişimcinin işi hayatıdır, çalışmaktan hiç yorulmayın. Eksikliğini hissettiğiniz beceri, bilgi ve stratejilerini tamamlayacak dış destekleri almaktan çekinmeyin. Ve sonuncusu mutlaka birlikte hareket edin, riski her zaman paylaştırın” dedi.

KAYNAK:MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI