Zeytinyağı Üretiminde Sürdürülebilirliğin ve Rekabetçiliğin Güçlendirilmesi Paydaş Analizi Çalıştayı Akhisar?da yapıldı

20 Şubat 2012

Toplantıya Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özden,  Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yılmaz,  Akhisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Gökben Dikili Altaş Akhisar Meslek Yüksekokulu Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcileri, zeytin ve zeytinyağı üreticileri,   Proje E. Güvenç Özer ve ekibi katıldılar.

Projenin hedefe ulaşabilmesi için paydaş analizlerinin çok önemli olduğunu belirten Proje Baş Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Funda Gençler Paydaş , ‘Zaten çok katılımlı bir süreç olan Manisa 2023 çalışmaları içerisinden oluşmuş olan projemizde bugün paydaş analizleriyle ilgili tüm kesimler proje hakkında fikirlerini paylaşabilecekler. Bu çalışmayla gruplarda farkındalık yaratmaya ve daha mikro düzeyde veriler elde etmeye çalışıyoruz. Yapılan analizlerle risk unsurlarını da ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.  İlk aşamada bir anket çalışması yaparak farklı kişilerin fikirlerini öğreneceğiz. Bu fikirler projemizin hedefine ulaşması büyük önem taşıyor’ diye konuştu.

Çalıştay’da söz alan Akhisar Ticaret Borası Başkanı Emin Demirci,  hasat maliyetlerinin çok fazla olduğunu dile getirerek, ‘ Toplanan zeytinlerden elde edilen yağların da hak ettiği değerden satılmaması elde edilen kazancın çok az olmasını sağlıyor. Bu sebeple bölgemizde zeytin hasatının makine ile yapılması gerekiyor. Ayrıca makineli hasat yapabilmek için budama şeklinin geleneksel yatay budamadan dikey budamaya dönülmesi gerekiyor’ dedi.

Çalıştay’ın 2. Bölümünde ise Zeytinyağında üretici Birliği Modeli olarak dünya standartlarında bir birlik kurulması gerektiğinin zorunlu olduğu, lisanlı depoculuğa geçilmesi gerektiği ve Manisa çevresinde acil olarak bir prina fabrikasının kurulmasının gerekli olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.

Proje Koordinatörü Güvenç Özer, Mart ayı içerisinde tüm paydaşlarının katılımıyla bir seminer düzenleyeceklerini ifade etti.